ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΥΔΡΟΣ ΑΜΜΩΝΙΑ (ΝΗ3)

Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλούς να λένε ότι η Αμμωνία είναι ένα πολύ επικίνδυνο ψυκτικό υγρό. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι τεχνικοί οι οποίοι χρησιμοποιούν το Φρέον (Freon).
Θα αναρωτιέστε  βέβαια, γιατί συμβαίνει αυτό.
Αυτό λοιπόν συμβαίνει πάντα όταν δεν έχουμε κατανοήσει κάτι ή δεν έχουμε εκπαιδευτεί σωστά σε κάποιον τομέα ή αντικείμενο. Όπως είναι γνωστό όλοι φοβούνται το άγνωστο!

Ναι, η Αμμωνία έχει άσχημη οσμή και ναι, όταν απελευθερωθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Αλλά όταν γνωρίζουμε πώς να τη χειριστούμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα χωρίς να βλάψει κανέναν.

Το ηλεκτρικό ρεύμα για παράδειγμα το οποίο το χρησιμοποιούμε όλοι, δεν σκεφτήκαμε ποτέ να το αντικαταστήσουμε κι όμως είναι πολύ πιο επικίνδυνο από την Αμμωνία.

Η Αμμωνία χρησιμοποιείται για συγκεκριμένους σκοπούς και δεν προτίθεται για ελεύθερη χρήση σε δημόσιους χώρους αλλά μόνο για χώρους (μηχανοστάσια, ψυκτικές αποθήκες) μακριά από κεντρικές περιοχές και επίσης συνηθίζεται να χρησιμοποιείται με ένα δευτερεύον ψυκτικό υγρό όπως είναι η άλμη ή η γλυκόλη. Ένα ψυκτικό συγκρότημα 300 kw για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιεί Αμμωνία όχι όμως στις περιοχές που αναφέραμε.

Ο καλύτερος τρόπος σωστής αντιμετώπισης της χρήσης Αμμωνίας ξεκινά από την σωστή εκμάθηση και εκπαίδευση του χειρισμού της.

Ένα σωστό ψυκτικό συγκρότημα Αμμωνίας μπορεί να είναι τόσο ασφαλές όσο ένα οποιοδήποτε  άλλο που λειτουργεί με άλλο ψυκτικό υγρό, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κίνδυνοι που απορρέουν από αυτό μπορούν κάλλιστα να συγκριθούν μεταξύ τους.

Η Αμμωνία ως ψυκτικό υγρό έχει να προσφέρει πολλά στους χρήστες της και μπορεί και έχει γίνει η ασφαλέστερη επιλογή, για αυτούς που απλούστατα  έχουν μάθει να την χρησιμοποιούν σωστά και  έχουν την απαραίτητη γνώση του χειρισμού της, δηλ. οι τεχνικοί, οι ιδιοκτήτες βιομηχανιών ψύχους και όλοι όσοι ασχολούνται με αυτό το ψυκτικό υγρό.




ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ και ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΜΜΩΝΙΑΣ

Η άνυδρος Αμμωνία είναι μία χημική ένωση που αποτελείται από δύο αέρια στοιχεία:
Άζωτο και υδρογόνο, σε αναλογία ένα άτομο άζωτο και τρία άτομα υδρογόνου.
Ένα άτομο αζώτου ζυγίζει 14 φορές το βάρος του υδρογόνου, η αναλογία βάρους δηλαδή είναι 14 μέρη άζωτο με 3 μέρη υδρογόνου ή περίπου 82% άζωτο και 18% υδρογόνο.

Στην ατμοσφαιρική θερμοκρασία και πίεση, η Αμμωνία είναι ένα άχρωμο αέριο με οξεία μυρωδιά που βράζει στους -33,43°C (-28,17°F ) και παγώνει σε μορφή άσπρου κρυσταλλικού στερεού στους -77,74°C (-107,93°F).

Όταν θερμανθεί πάνω από την κρίσιμη θερμοκρασία των 132,22°C (270,32°F ), η Αμμωνία υπάρχει μόνο ως αέριο, άσχετα με την πίεση. Η υγρή Αμμωνία είναι ελαφρύτερη από το νερό, αφού η πυκνότητά της είναι 681,6 kg/m³ (42,54 lb/ft³).

Σε αέρια μορφή είναι ελαφρύτερη από τον αέρα, έχοντας σχετική πυκνότητά της  0,5970 σε σύγκριση με τον αέρα σε πίεση μίας ατμόσφαιρας και θερμοκρασία 0°C (32°F).

Εξαιτίας της μεγάλης διαλυτότητάς της  στο νερό 1176g/100mL νερό (0°C), 702g / 100mL νερό (20°C), πρέπει να παίρνονται μέτρα στην φύλαξη και τον χειρισμό της και να φυλάσσεται στεγνή. «Άνυδρος» σημαίνει «χωρίς νερό».
Όταν η αέρια Αμμωνία αναμιγνύεται με το νερό αυτό που παράγεται λέγεται: υδροξείδιο της Αμμωνίας ή «ένυδρος» Αμμωνία.
Τα δύο αυτά στοιχεία δηλ. ή άνυδρος Αμμωνία και η υδατική Αμμωνία δεν πρέπει να συγχέονται.


ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΜΜΩΝΙΑΣ

Μοριακός συμβολισμός: ΝΗ3
Μοριακό βάρος: 17,031g/mol
Σημείο βρασμού στη μία ατμόσφαιρα* : -33,33 °C
Σημείο τήξης στη μία ατμόσφαιρα* : -77,66 °C
Κρίσιμη θερμοκρασία: -132,22 °C
Κρίσιμη πίεση: 115,6kg/cm²
Λανθάνουσα θερμότητα εξάτμισης στους -33°C (-28°F) και σε 1atm : 327,1 cal/g
Ειδική βαρύτητα ατμού αμμωνίας στους 0°C (32°F) και σε 1 ατμόσφαιρα (αέρας =1): 0,5967
Πυκνότητα ατμού στους -33°C (-28°F) και στην 1atm : 0,8896 kg/m³
Ειδική βαρύτητα υγρής αμμωνίας στους -33°C (-28°F) (νερό σε 4°C=1) : 0,6816
Πυκνότητα υγρής αμμωνίας στους  -33°C (-28°F) και 1,012 atm : 681,6 kg/m³
Ειδικός όγκος ατμού αμμωνίας σε 0°C (32°F) & 1 atm : 1,299 m³/kg  
Όρια εκρηκτικού μείγματος (αέρας): 15,5%-27%
Θερμοκρασία αυτανάφλεξης : 651,1°C

* Μία ατμόσφαιρα (1atm) = 760mm υδραργύρου = 1,01325 bar = 101,325 KPa = 14,696 psi


Ιστορία

Πόσο διαδεδομένο είναι το ψυκτικό υγρό  Αμμωνία;

Πριν από πολλά χρόνια, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών θα μπορούσαμε να πούμε ότι ¨αγκάλιασε¨ την Αμμωνία εφόσον το χαμηλό της κόστος και μόνο, την έκανε το πιο διαδεδομένο ψυκτικό υγρό της επιλογής τους στις αποθήκες ψύξης στην επεξεργασία  τροφίμων καθώς επίσης και στις Βιομηχανίες Γάλακτος, στη Βιομηχανία Κρεάτων και στην Παραγωγή Πάγου.

Πόσο καιρό χρησιμοποιείται η Αμμωνία;

Η Αμμωνία ήταν ανάμεσα στα πρώτα ψυκτικά υγρά που χρησιμοποιήθηκαν στη Μηχανική Ψύξη  και είναι το μόνο όπου παρέμεινε ανάμεσα στα νεότερα ως ψυκτική ουσία λόγω των άριστων χαρακτηριστικών της.
Η Μηχανική ψύξη υιοθετήθηκε στις αρχές του 1800 βασισμένη στην αρχή της συμπίεσης και η πρώτη πρακτική κατάψυξη  που βασίστηκε σε αυτήν την αρχή, κατασκευάστηκε  το 1834.
Περίπου στο τέλος του 1800 αυτά τα συστήματα ψύξης χρησιμοποιήθηκαν σε Εργοστάσια παραγωγής Μπύρας και Ψυκτικούς Θαλάμους.
Η βασική σχεδίαση  του ψυκτικού συστήματος με συμπιεστή που χρησιμοποιεί την Αμμωνία ως ψυκτικό υγρό σε κλειστό κύκλωμα εξάτμισης, συμπίεσης, συμπύκνωσης και εκτόνωσης,
έχει αλλάξει ελάχιστα από την αρχή του  1900.

Πότε έγινε η πρώτη χημική ένωση  της Αμμωνίας;

Η πρώτη χημική ένωση της Αμμωνίας έγινε το 1823 με χημική αντίδραση αέρα και υδρογόνου.
Η πρώτη εμπορική παραγωγή της συνθετικής Αμμωνίας άρχισε το 1913. Σήμερα, χρησιμοποιούνται  κατ' εκτίμηση 2.000.000.000mt (δύο δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι) Αμμωνίας σε όλον τον κόσμο. Από αυτό το ποσό, περίπου 5% κατασκευάζεται από τον άνθρωπο και περίπου 18.000.000mt (δέκα οκτώ εκατομμύρια μετρικοί τόνοι) της Αμμωνίας  παράγονται  ετησίως μόνο στη  Βόρεια Αμερική και από αυτό το ποσό, λιγότερο από 2%  χρησιμοποιείται για την ψύξη.

Γιατί η Αμμωνία αναφέρεται ως ¨φυσική¨ ψυκτική ουσία;

Είναι γνωστό ότι η Αμμωνία είναι ένα φυσικό μείγμα που υπάρχει στο  περιβάλλον το οποίο διασπάται σε μόρια υδρογόνου και αζώτου (το 80% της ατμόσφαιρας αποτελείται από άζωτο και υδρογόνο).
Η Αμμωνία είναι ένα βασικό στοιχείο του κύκλου του αζώτου και υπό κανονική κατάσταση, είναι βασική και θεμελιώδης για πολλές βιολογικές διαδικασίες. Υπάρχει στο νερό, στο έδαφος και στον  αέρα και είναι η πηγή για την απαιτούμενη ποσότητα αζώτου για τα φυτά και  τα ζώα.
Στην πραγματικότητα, η Αμμωνία είναι ανάμεσα στα πιο άφθονα και εξαιρετικά  για το περιβάλλον αέρια.

Πότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά εμπορικά η Αμμωνία;

Η Αμμωνία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως ψυκτικό υγρό το 1850 στη Γαλλία και το  1860 στις Ηνωμένες Πολιτείες για την παραγωγή  πάγου. Οι πρώτες  μηχανές ψύξης με Αμμωνία κατασκευάστηκαν το 1870. Το 1900 εγκαταστάθηκαν στα παγοποιεία (παραγωγή πάγου σε κολώνες), στις βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων και στις βιομηχανίες παραγωγής χημικών προϊόντων και το  1920 χρησιμοποιήθηκαν σε παγοδρόμια. Κατά τη διάρκεια του 1930 άρχισαν να υιοθετούνται  από τον κλιματισμό,  πρώτα σε βιομηχανικές εφαρμογές ψύξης και έπειτα για την ανθρώπινη άνεση. Η χρήση μικρότερων μονάδων για οικιακή χρήση  αυξήθηκε αισθητά μεταξύ του 1920 και του 1930.

Πώς χρησιμοποιείται σήμερα η Αμμωνία;

Η Αμμωνία είναι η ¨σπονδυλική¨ στήλη της ψύξης  και της  βιομηχανίας επεξεργασίας τροφίμων από την  αρχή του 1900. Η ψύξη με Αμμωνία είναι η πιο οικονομική και αποδοτική μέθοδος στην επεξεργασία και αποθήκευση παγωμένων και μη προϊόντων.
Είναι  το πιο αξιόπιστο ψυκτικό υγρό που χρησιμοποιείται σήμερα, για την μετά τη συγκομιδή, ψύξη  των φρούτων και των λαχανικών, του κρέατος και των πουλερικών καθώς επίσης και των ψαριών, της βιομηχανίας ψύξης ποτών, ιδιαίτερα για το κρασί και την μπύρα καθώς επίσης και για το γάλα, το τυρί  και για την παραγωγή παγωτού.
Σχεδόν  όλα τα  φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια καθώς και πολλά ποτά και χυμοί, περνούν από μία τουλάχιστον διαδικασία ψύξης με χρήση  Αμμωνίας πριν φτάσουν στο σπίτι μας.
Τέλος, σήμερα η  Αμμωνία χρησιμοποιείται  επίσης και στη  Χημική Βιομηχανία.

Χρησιμοποιείται σήμερα η Αμμωνία σε πιο μοντέρνες εφαρμογές;

Πρόσφατα, η χρήση Αμμωνίας στον Κλιματισμό, ως πρωτεύον ψυκτικό υγρό,  βρίσκει εφαρμογή σε Ξενοδοχεία, σε  μικρά κτήρια, για παράδειγμα: καταστήματα, καφετέριες καθώς και σε  μεγαλύτερα όπως γραφεία, γυμναστήρια κ.λ.π. Για αυτές τις εφαρμογές χρησιμοποιούνται ψύκτες ύδατος (water chillers) και παγολεκάνες.
Στην Ευρώπη, όπου το ρυθμιστικό σύστημα ενθάρρυνε νέες εφαρμογές, η Αμμωνία χρησιμοποιήθηκε ακίνδυνα για τον κλιματισμό Νοσοκομείων, Δημόσιων  κτηρίων,  Αερολιμένων και Ξενοδοχείων. Επίσης  χρησιμοποιείται στον   κλιματισμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και της Βιόσφαιρας II.
 Η εγκατάσταση λοιπόν σε ισχυρές δυναμικές εφαρμογές αποδεικνύει  την ανερχόμενη χρήση  της Αμμωνίας.




Περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα

Ποια  είναι τα γενικά πλεονεκτήματα της ψύξης με Αμμωνία;

Σαν ψυκτική ουσία η Αμμωνία έχει τρία ξεχωριστά και ευδιάκριτα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα άλλα  βιομηχανικά ψυκτικά υγρά.

Είναι συμβατή με το περιβάλλον. Δεν μειώνει το στρώμα του όζοντος και δε συμβάλλει στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Έχει ανώτερες θερμοδυναμικές ιδιότητες, ως αποτέλεσμα τα συστήματα ψύξης με Αμμωνία να καταναλώνουν λιγότερη  ηλεκτρική ενέργεια.

Η αναγνωρίσιμη μυρωδιά της Αμμωνίας είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της που προσφέρει ασφάλεια, αντίθετα με τα άλλα ψυκτικά υγρά που δεν έχουν μυρωδιά, και αυτό είναι  μέρος των μέτρων ασφάλειας ψύξης επειδή εύκολα γίνεται η  ανίχνευση διαρροών.

Η Αμμωνία βλάπτει το στρώμα όζοντος;

Όχι, η  Αμμωνία δεν βλάπτει το ατμοσφαιρικό όζον.

Είναι μια φυσική ψυκτική ουσία και όχι ένας χλωροφθοράνθρακας  όπως πολλά  από τα συνθετικά ψυκτικά υγρά της αγοράς, τα οποία όταν απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, φθάνουν τελικά στην στρατόσφαιρα  και στο στρώμα όζοντος. Οι χλωροφθοράνθρακες είναι χημικά εξαιρετικά μόνιμα που εκτιμάται ότι ο κύκλος ζωής τους φθάνει στους δύο έως και τρεις αιώνες.  Όταν απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, αυτή η μονιμότητα και σταθερότητά τους, τους δίνει την δυνατότητα να διαπερνούν μέσω της τροπόσφαιρας στην στρατόσφαιρα. Σε αυτό το ύψος οι έντονες υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου διασπούν τα μόρια του χλωροφθοράνθρακα, απελευθερώνοντας ιόντα χλωρίου τα οποία  αντίστροφα δρουν ως καταλύτες οι οποίοι αποσυνθέτουν το όζον.
Αυτή η διαδικασία μειώνει  την αποτελεσματικότητα του στρώματος όζοντος το οποίο είναι το  φίλτρο ενάντια  στην ακτινοβολία του ήλιου, με αποτέλεσμα  υψηλότερα ποσά υπεριώδους ακτινοβολίας να  φθάνουν  στην επιφάνεια της  γης και να έχουμε βλαβερές βιολογικές συνέπειες.
Η αυξημένη ακτινοβολία προκαλεί κινδύνους στην ανθρωπότητα και καταστρέφει  τη χλωρίδα και την πανίδα του οικοσυστήματος.

Η Αμμωνία συμβάλλει στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου;

Όχι.

Εφόσον η Αμμωνία δεν κάνει ζημιά στο ατμοσφαιρικό όζον , η οποία άλλωστε έχει διάρκεια ζωής στην ατμόσφαιρα λιγότερο από μια εβδομάδα, δεν συμβάλλει στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας προκύπτει από την υπέρυθρη  ακτινοβολία  που φθάνει στη γη από τον ήλιο. Περίπου το 50% αυτής της  ακτινοβολίας φθάνει στη γη. Απορροφάται από την γήινη επιφάνεια και απελευθερώνει ακτινοβολία μεγαλύτερου μήκους κύματος. Η ακτινοβολία που απελευθερώνεται απορροφάται μερικώς από αέρια τα οποία είναι γνωστά ως αέρια του θερμοκηπίου. Αυτά είναι είτε φυσικά (CO2, ατμός, κλπ) είτε τεχνητά  (CO2, N2O, CH4, CFC, HCFC κ.λ.π.).  

Μπορεί η Αμμωνία να αναπληρώσει τα άλλα ψυκτικά υγρά τα οποία συμβάλλουν στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου και στη διάβρωση του  στρώματος όζοντος;

Οι τροποποιήσεις νόμων της δράσης για την καθαριότητα της ατμόσφαιρας του 1990 έδωσαν τη νομική αναγνώριση στις σταδιακές καταργήσεις του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ στις Ηνωμένες Πολιτείες και καθιέρωσαν ένα μεγάλο εύρος ρυθμιστικών απαιτήσεων οι οποίες περιλαμβάνουν αποκατάσταση, ανακύκλωση, και διάθεση των  CFC (χρωροφθοράνθρακες) όταν συντηρούνται ή καταστρέφονται οι συσκευές που τους περιέχουν.  Αυτό είναι ένα μέρος του προγράμματος της καθιέρωσης των κανονισμών για τη σταδιακή κατάργηση και τον έλεγχο των βλαβερών ουσιών της στρατόσφαιρας.
Μέσω του Σημαντικού Νέου Εναλλακτικού Προγράμματος (S.N.A.P. Significant New Alternative Policy) η  Αμμωνία αναγνωρίζεται ως αποδεκτό υποκατάστατο των στοιχείων αποσυμφόρησης του  όζοντος σε κύριους βιομηχανικούς τομείς  συμπεριλαμβανομένου  της Ψύξης και του Κλιματισμού.

Οικονομικά Πλεονεκτήματα

Η Αμμωνία βοηθά να μειωθεί το κόστος αγοράς των τροφίμων μας;

Γενικά  η λειτουργία Βιομηχανικών συστημάτων Ψύξης με ψυκτικό υγρό Αμμωνία κοστίζει 10-20% λιγότερο σε σχέση με τα  συστήματα που χρησιμοποιούν άλλα ψυκτικά υγρά. Όπως έχουμε αναφέρει προηγουμένως,  θερμοδυναμικά η Αμμωνία είναι 3-10% αποδοτικότερη το οποίο έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα ψυκτικά συστήματα. Επίσης το κόστος αγοράς της είναι πολύ χαμηλότερο και εκτός από αυτό, απαιτείται και λιγότερη ποσότητα  για να λειτουργήσει το σύστημα.
Όλα αυτά λοιπόν συμβάλουν στο χαμηλότερο κόστος λειτουργίας των συστημάτων για την επεξεργασία και αποθήκευση τροφίμων το οποίο έχει ως αποτέλεσμα  και χαμηλότερο  κόστος αγοράς στο μέσο νοικοκυριό.

Η μειωμένη ενεργειακή απαίτηση ωφελεί το περιβάλλον;

Η αποτίμηση της κατάλληλης περιβαλλοντικής επίδρασης των ψυκτικών συστημάτων και των ουσιών τους, απαιτεί εκτίμηση της άμεσης  και της έμμεσης συμβολής τους στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας.
Άμεσα λοιπόν συμβάλουν μέσω της επίδρασης των εκπομπών των διαφυγόντων ψυκτικών αερίων τους και έμμεσα επιβαρύνουν την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας μέσω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που είναι αποτέλεσμα της  μετατροπής του φυσικού καυσίμου που απαιτείται για να λειτουργήσουν  τα ψυκτικά συστήματα σε ενέργεια.

Η  "συνολική ισοδύναμη  θερμική επίδραση¨ T.E.W.I.¨ ορίζεται ως το άθροισμα αυτών των έμμεσων και άμεσων συνεισφορών τους. Το ποσό αυτό για την Αμμωνία είναι πάρα πολύ χαμηλό εφόσον αυτή δεν συμβάλει στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Προσθέτοντας,  λόγω των ιδιαίτερα ευνοϊκών θερμοδυναμικών ιδιοτήτων τους τα συστήματα ψύξης με Αμμωνία όπως προαναφέραμε απαιτούν λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα άλλα συστήματα ψύξης και αυτό λοιπόν έχει ως αποτέλεσμα ένα έμμεσο όφελος στην μείωση της αύξησης της θερμότητας λόγω των χαμηλότερων εκπομπών του CO2 από τα μηχανήματα.

Ασφάλεια συστημάτων

Είναι τα συστήματα ψύξης με Αμμωνία ασφαλή;

Σε  οποιοδήποτε μηχανικό σύστημα ψύξης, εμφανίζονται διαρροές.
Η άφθονη ποσότητα στην ατμόσφαιρα των χλωροφθορανθράκων σήμερα είναι η απόδειξη της διαρροής που έχουμε από τα άοσμα ψυκτικά υγρά.
Η έμφυτη ασφάλεια που προσφέρει η Αμμωνία, είναι η χαρακτηριστική μυρωδιά της, η οποία επισημαίνει γρήγορα και την πιο μικρή διαρροή πόσο μάλλον όταν αυτή είναι σε επικίνδυνο επίπεδο.
Τα άλλα φυσικά χαρακτηριστικά της Αμμωνίας όπως  η πυκνότητά της, το περιορισμένο επίπεδο ευφλεκτότητας, τα μηχανικά πλεονεκτήματα στα συστήματα ψύξης καθώς και η πολύ καλή και σταθερή γνώση λειτουργίας των συστημάτων ψύξης με Αμμωνία συμβάλλουν στην άριστη  ασφάλεια της χρήσης της.

Είναι επικίνδυνη η Αμμωνία λόγω της μυρωδιάς της;

Η έντονη  μυρωδιά της  Αμμωνίας της δίνει την ιδιότητα του ¨αυτοσυναγερμού¨.
Το γεγονός ότι η  μυρωδιά της είναι  τόσο κακή  είναι ένα από τα μέγιστα προτερήματα ασφάλειάς της. Ακόμη και το ελάχιστο ίχνος της στον αέρα μπορεί να ανιχνευθεί. Αυτό παρέχει  μία ασφαλή και άμεση επισκευή της πηγής των διαρροών.   
Σε αντιπαράθεση με την  διαπεραστική μυρωδιά της Αμμωνίας οι άλλες ψυκτικές ουσίες όπως είναι οι χλωροφθοράνθρακες, είναι άοσμες και δύσκολα ανιχνεύονται χωρίς μηχανικά συστήματα. Επίσης η έντονη μυρωδιά της Αμμωνίας, ενθαρρύνει την άμεση εγκατάλειψη της περιοχής διαρροής  πριν συγκεντρωθεί βλαβερό ποσό αερίου.  



Μπορεί η Αμμωνία να εκραγεί;

Η καθαρή Αμμωνία είναι δύσκολο να αναφλεγεί και έχει ένα πολύ χαμηλό επίπεδο ευφλεκτότητας. Αυτό μπορεί να γίνει  μόνο σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αερίου και σε εξαιρετικά περιορισμένες συνθήκες. Για παράδειγμα σε  περίπτωση που η Αμμωνία περιέχει λάδι ή κάποιο άλλο εύφλεκτο μολυσμένο αέριο. Ωστόσο η Αμμωνία δεν θα στηρίξει μια ανάφλεξη από μόνη της εφόσον για να γίνει αυτό απαιτείται μία συνεχής και αδιάκοπη  εξωτερική πηγή φλόγας. Γι’ αυτό λοιπόν οι εκρήξεις Αμμωνίας είναι σπάνιες. Ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα ψύξης με Αμμωνία, καλά αεριζόμενο και χωρίς πηγές ανάφλεξης ή ακάλυπτες φλόγες αποτρέπει μία πιθανή έκρηξη.

πηγή: http://www.aboutammoniarefrigeration.com/